De auteur

Foto: Irene van de Kerkhof
Foto: Irene van de Kerkhof

De spontane impuls om op pad te gaan, die de hoofdpersoon uit ‘Uitstap’ overkomt, overkwam eigenlijk ook de auteur Tonny van Wijhe zelf.

“Ik heb eerder verhalen geschreven. Daarvan had ik altijd tevoren het begin, midden en eind helemaal uitgedacht. Het resultaat verraste dan ook niet. Met ‘Uitstap’ heb ik mezelf laten verrassen: ik kreeg een idee en begon gewoon met schrijven, zonder precies te weten waar het me zou brengen. Een spannende ervaring!”

“Een psychologisch, dramatisch, filosofisch, mythisch, religieus, realistisch liefdes- en reisverhaal”

Het leidde na een half jaar schrijven tot “een psychologisch, dramatisch, filosofisch, mythisch, religieus, realistisch liefdes- en reisverhaal”, zijn eerste boek. Centraal daarin staat de zoektocht van de hoofdpersoon. “Wat drijft hem, waarom nu? Waarnaar is hij op zoek, waarom en hoe? Ik ontdekte het als het ware samen met hem, zoals de lezer ook zal doen.”

Ook het schrijf- en uitgeefproces was een ontdekkingstocht: “Je denkt dat je er bent: het verhaal is af. Het kost dan nog een extra half jaar om te beseffen dat je er nog lang niet was en dat het allemaal nog stukken beter kon. Met dank ook aan mijn proeflezers. En daarna ga je je richten op de praktische kanten van het uitgeven.  Er moet een vormgeving komen: hoe komt de kaft er uit te zien? En is dat eenmaal naar tevredenheid afgerond, dan krijg je van de drukker nog allerlei huiswerk mee: ga je voor glans, mat, wit of toch wat doffer, zijdezacht of wat ruwer papier? Er ging een wereld voor me open.”

Een wereld die Tonny van Wijhe blijkbaar wel bevalt, want hij is inmiddels begonnen met het schrijven van zijn volgende boek.

Volg zijn verrichtingen op deze site.